Op gerardmer.net gebruiken we cookies om u de best mogelijke navigatievaring te garanderen en om bezoekstatistieken te maken om uw ervaring te verbeteren. Al onze informatie met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens op deze pagina: Gegevensbeschermingsbeleid

Een hart voor de natuur

Het grondgebied van Gérardmer, gelegen in het Regionaal Natuurpark van de “Ballons des Vosges”, beschikt over 5 beschermde natuurlijke sites en een Nationaal natuurreservaat.

Het Regionaal natuurpark van de Ballons des Vosges

Het Regionaal natuurpark van de Ballons des Vosges werd in 1989 opgericht op initiatief van de regio's Alsace, Lorraine en Franche-Comté. Het park omvat 192 gemeenten verdeeld over vier departementen: Vosges, Haut-Rhin, Territoire de Belfort en Haute-Saône. Het gebied beslaat 2700 km2 en telt 240.000 inwoners. Het is daarmee het dichtstbevolkte regionaal natuurpark. Als sleutelfiguur bij het behoud van alle soorten erfgoed draagt het Regionaal natuurpark van de Ballons des Vosges evenzeer bij tot het economisch dynamisme van dit bergachtig gebied als om het publiek bewust te maken van de kwetsbaarheid van bepaalde natuurgebieden. www.parc-ballons-vosges.fr

Het Nationaal natuurreservaat van Tanet - Gazon du Faing

Dit Natuurreservaat, gelegen op de hoge bergkam van de Vogezen, tussen de col du Calvaire en de col van de Schlucht, staat op een oppervlakte van 505 ha in voor de bescherming van de uitzonderlijke hautes-chaumes (subalpiene weidegebieden) en veengebieden en ook van hun schat aan bergwouden. Het herbergt een opmerkelijke fauna en flora die kwetsbaar en bedreigd is. Daarom wordt het impact van de betreding door de mens nauwlettend gecontroleerd. Via een verkenningspad kunt u de diverse facetten van het Natuurreservaat ontdekken. Ook verwelkomt elke zomer een medewerker van het Conservatoire d'espaces naturels de Lorraine (Conservatorium van de natuurgebieden van Lotharingen) het publiek op het terrein van de Natuurreservaat.

Les Tourbières

De zure venen zijn waterrijke gebieden die opmerkelijk zijn in ecologisch en landschappelijk opzicht. Ze bevinden zich voornamelijk in de Hautes-Vosges. Het zijn vrij uitgestrekte gebieden met schaarse begroeiing, bezaaid met berken uit de Karpaten, wilgen en dennen, die doen denken aan landschappen die typisch zijn voor het Hoge Noorden. De fauna en flora van de venen is echt een overblijfsel uit de ijstijden.

Beschermde gebieden op het grondgebied van Gérardmer

Op het grondgebied van de gemeenschap van gemeenten, vindt u 5 beschermde natuurgebieden en één Nationaal natuurreservaat. Deze terreinen worden beheerd en beschermd door het Conservatoire des Espaces Naturels de Lorraine (Conservatorium van de natuurgebieden van Lotharingen), dat een kantoor heeft in Gérardmer. (www.cren-lorraine.com)

  • Col de Sapois in Gérardmer (1,23 ha)
  • Tourbière du Grand Etang in Gérardmer (7,19 ha)
  • Haut de Mérelle in Gérardmer (3,35 ha)
  • Grande Charme in Tholy (12,66 ha)
  • Delta van de St-Jacquesbeek in Xonrupt-Longemer (6 ha)